Trasiga enheter i kampen mot tortyr

Somliga tycker att tortyr är acceptabelt, till exempel när det gäller att bekämpa terrorism eller grov brottslighet. Med kampanjen för Amnesty ville vi visa upp de konsekvenser detta får i praktiken: rutinmässiga övergrepp, falsk information, framtvingade ”bekännelser” och ett fruktansvärt lidande för människor som i många fall är helt oskyldiga. Tortyr är ett instrument för politiskt förtryck, terror och utpressning – det finns ingen ”god” tortyr.

I kampanjen valde vi att låta själva enheten vara fysiskt skadad för att symbolisera hur skör och utsatt ett tortyroffer är. Vid en hastig betraktelse kan man tycka att den är vandaliserad och förstörd, men när man förstår vad skadorna föreställer blir budskapet klart på ett sätt som gör att man verkligen blir berörd och agerar.

Alla affischer och stortavlor revs för hand för att få fram den önskade effekten, vilket också gjorde att alla enheter hade olika “skador”. Att överföra konceptet till vepor och tunnelbaneannonser var också en utmaning, men med hjälp av XLOutdoor och ClearChannel lyckades vi hitta lösningar som var helt unika. På kampanjsajten låg fokus på att få folk att agera på olika sätt. Andra delar av kampanjen bestod av F2F-material, annonser, givarbrev och sociala medier. Kampanjen omnämndes i bl a Resumé och Cap & Design.