“Based on a true story”

Tydligen är det så att ett av Ikeas varuhus i Shanghai har problem, som de uttrycker det, med att äldre har börjat använda deras varuhus för dejter. De träffas på caféet eller i restaurangen över en kopp kaffe och ibland hänger de kvar där hela dagen. I det sista fallet får man förmoda att det var en lyckad dejt, tänker jag. Kontentan av problemet som Ikea målar upp är att de inte tjänar några pengar på de dejtande pensionärerna. Och så kanske det är, i alla fall på kort sikt. Varför de dejtande pensionärerna väljer Ikea är bland annat för det billiga fikat och att platsen känns mer inbjudande än andra. Man nämnde McDonalds som ett exempel och sa att där fanns bara ungdomar.

Jag tänker på Ikeas senaste reklamkoncept; ”Där livet händer”. Jag har ingen insikt i om man har tagit ut det här konceptet på andra marknader, men jag vet att Ikea är ett varumärke som vilar stadigt på visionen ”för de många människorna”. En vision som ska genomsyra allt man gör; genom leverantörsleden, via medarbetarna och ut till upplevelsen som kund. Av erfarenhet är det lättare sagt än gjort, men min upplevelse är att just Ikea lyckats ganska bra.

Det är kanske av just den anledningen som jag reagerar på att samtidigt som man i reklam och kommunikation säger en sak, så gör man det motsatta. I alla fall i Shanghai. Andra sidan jorden, tänker kanske någon nu. Ja, men det spelar ingen roll idag. Något som de flesta företag måste tänka på. Digitaliseringen skyndar på globaliseringen och skapar allt oftare illusionen om att det som händer där händer också här. Att globala varumärken är sårbara i en sådan värld är inget nytt, men det är lätt att glömma bort.

Poängen är att man måste leva som man lär. Göra som man säger. Det måste vara storytelling ”based on a true story”, egentligen så sann att det blir en dokumentär. Idag handlar reklam och kommunikation mer om att göra, mindre om att övertyga folk om vad man tänker göra. Sedan kan man kommunicera det man gör. Annars är det bara reklam och bara reklam har inte längre någon plats i det informationstyngda och informerade samhälle vi lever i.

Som en parentes läste jag precis att McDonalds inleder ett samarbete med dejtingappen HIMYNAMEIS – där hamburgerälskande personer kan skapa kontakt och ta en dejt på McDonalds. Tänk om Ikea tänkt så istället och sett potentialen i att pensionärerna faktiskt tycker – tyckte – att Ikea var ett skönt ställe att hänga på. Och gjort något bra av det. För just de här pensionärerna är det tydligen ett ställe där livet händer.
Vid tangentbordet: Pernilla Ihse, Account Director/beteendevetare och ekonom